Farsangi időszak van I. Velence…

Ha február, akkor FARSANG! Lehet az idő akármilyen morcos, a báli szezont ez nem zavarja!

A VELENCEI KARNEVÁLRÓL

Szombaton a rádióban is a Velencei farsangi fesztiválról volt szó a Szombat délelőtt c. műsorban. Egy kint élő magyar mesélte, bizony azokat a csodálatos maszkokat nem vásárolják a velenceiek, hanem maguk készítik. Már a farsang elmúltával kezdik tervezni a jövő évi maszkarájukat. És hogy az IGAZI álarcosok bizony meg se szólalnak! Ez a halottak előtti tisztelgéssel kapcsolatos hagyományban rejlő titok, miként az elhunytak sem beszélnek, a maszkarásoknak is hallgatniok kell. Így derül aztán ki, hogy amelyik álarcos hajlandó pl. riportot adni, az nem igazi velencei jelmezes.

Néhány videó a színes forgatagról:

http://www.youtube.com/watch?v=CYgh5qZU6eQ
Velencei karnevál 2012

http://www.youtube.com/watch?v=CA5x67Prdn8&feature=related
Farsang: Velencei karnevál egyedi világa

Csodálatosak ezek a maszkok!
Mintha az ember egy másik, megfoghatatlan MESEVILÁGBA csöppenne!
Annyira egyedi mindegyik, annyiféle kreativitás! Hihetetlen, hogy lehet még fokozni!
Engem mindig lenyűgöz.
Szeretem a Riói farsang szambás táncosait is nézni (persze innen messziről inkább!), de ez a velencei! Hát ez sokkal, de sokkal jobban tetszik. Mert misztikusabb, titokzatosabb.

Egy kis ismertető:

Velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában. Kevésbé látványos, mint a riói karnevál. Azt mondják a riói kellemes, a velencei szép!
A gitárok pengése, a gondolák suhanása tették Velencét a szerenádok, és operák városává. A velenceiek július harmadik vasárnapján ünnepelik redentore (Megváltó) napját az 1575. évi pestis elmúlásának emlékére. (wikipedia.org)

Hódolat a Karnevál hercegének
Dél-Európában a farsang az év egyik legnagyobb ünnepe volt, olyan kivételes időszak, amikor viszonylag büntetlenül, nyíltan is ki lehetett mondani dolgokat. A farsangi időszak januárban kezdődött és a nagyböjthöz közeledve nőttön nőtt az izgalom. A városközpontban, szabad ég alatt rendezték, Velencében a Szent Márk téren. Hatalmas színjátékhoz volt hasonló, ahol az utcák alkották a színteret, a városlakók voltak a színészek, s egyben a nézők is. A közönség az erkélyekről nézhette az eseményeket. Tulajdonképpen nem volt éles határ a színészek és a nézők között, hiszen a bámészkodó hölgyek például az erkélyekről tojással dobálhatták meg a felvonulókat, az álarcosoknak pedig gyakran megengedték, hogy magánházakba büntetlenül berontsanak. A húshagyó csütörtöki ünnepségek eredetileg parádés felvonulással kezdődtek, melyet virágkoszorúba öltöztetett ökrök vezettek. Amikor a felvonuló tömeg elérte a Szent Márk teret, az ökröket lefejezték a dózse szeme láttára egy széles pengéjű kard egyetlen csapásával.

Some masks at the Carnival of Venice
A velencei karnevál sok részletet megőrzött a múltból: a dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák és az ég hirtelen tele lesz menekülő színekkel, léggömbök százai repülnek, imbolyognak a magasban, mintha Velence is szállni készülne. A Campanile tornyából a Dózsepalota egyik oszlopához erősített drótkötélen lassan csúszik lefelé a papírral bevont gipszgalamb. Az emberek kiáltoznak, „Viva Venezia! Ciao Venezia!”, a Colombina pedig a magasban kinyitja a hasát, és hullani kezdenek a szalagok és a konfettik. A „kis galamb röpte” a hajdani karneválok egy momentumára emlékeztet: akkoriban egy fiatal kötéltáncos haladt át a téren a harangtorony és a Palazzo Ducale Foscara Loggia-ja között kifeszített kötélen.Ezzel szemben az ünnepségsorozat végén – húshagyó kedd éjjelén – szintén a Szent Márk téren az egybegyűltek levették maszkjaikat, és kórusban búcsúztak, azt kiáltozva: „Elmegy! Elmegy! Elmegy!”

A velencei karnevál a zeneszerzőket is megihlette, elég, ha csak az „Egy éj Velencében” c. Johann Strauss nagyoperettre gondolunk. De én ennél „ínyencebb” vagyok, egy igen igényes és nehéz művet hoztam:

Jean Baptiste ARBAN (1825-1889) francia zeneszerző, kürtművész, hangszerújító művét hallhatjuk az egyik leghíresebb, szintén francia trombitástól: Velencei karnevál

 http://www.youtube.com/watch?v=fwFuuaK8WqE&feature=related
Előadja Maurice André – trombita

Képek:





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük