Az elmúlt hét eseményei 18/15

A minden kedden megjelenő online hírlap beszámol a zeneiskola legfrissebb eseményeiről, és eredményeiről. (PDF letöltése)

A Zene Mindenkié Alapítvány örömmel fogadja 1%-os felajánlásaikat a 18614158-1-11-es számon.

Április 13-án a nyergesújalui  Szabolcsi Bence Zeneiskola megrendezte a XIII. Vértes-dunazug régió zeneiskoláinak „Korunk zenéje” versenyét. Hat településről érkeztek hozzánk versenyzők: Dorog, Esztergom, Komárom, Párkány(Szlovákia), Tatabánya, Tát. A zsűri tagjai: Varga Júlia (fuvola- és zongoraművész tanár) és Kováts Péter (orgonaművész, karnagy) voltak, a találkozót megnyitotta városunk polgármestere, Mihelik Magdolna.

Összesen hat korcsoportban mérhették össze a gyerekek a tudásukat. Az 1. korcsoportban szerepelt a 2 legfiatalabb versenyző, mind a kettő nyergesi  gordonka szakos tanuló: Tanáruk: Pásztóiné Wagner Judit. A 2. korcsoportban is 2 aranyat szereztek a nyergesiek: Fehér Máté, gitár (tanára Milánkovics Viktor) és Molnár Hanna, zongora (tanára Varga-Melcher Anikó): Hanna a bajóti tagozatra jár. A 3. korcsoport volt a legnépesebb, összesen 13 versenyzővel. A zsűri arany minősítéssel jutalmazta Diószegi Reginát, gitár (tanára Milánkovics Viktor), Drága Domonkos Bálintot, kürt (tanára Solymosi Attila) és ezüst minősítéssel Czimler Zoltánt, zongora (tanára Erdősné Erős Piroska), Padányi-Török Pétert, zongora (tanára Balogh Mária) és Szarka Pétert, gitár (tanára Milánkovics Viktor). A 4. korcsoportban 2 ezüst minősítés született: Dujmov Dorottya, fuvola (tanára: Pásztói Tamás) és Komeiner Albert hegedű (tanára Solymosiné Horváth Andrea). Az 5. korcsportban a Nívódíjat Maráz Ágnes klarinét szakos növendék vihette haza (tanára Tibold  Csilla) A 6. korcsport 2 versenyzője is elismerésben részesült: Ruzsits Dorottya (fuvola) arany minősítés(tanára Pásztói Tamás) és Schmidt Bálint (gitár) ezüst minősítés (tanára Milánkovics Viktor). Gratulálunk minden díjazottnak és további sok sikert kívánunk!

Április 9-én, hétfőn hegedű tanszaki hangverseny volt a zeneiskolában, felkészítő tanár Solymosiné Horváth Andrea, április 12-én csütörtökön pedig a gordonkások tanszaki hangversenyére került sor, felkészítő tanár Pásztóiné Wagner Judit, zongorán kísért Balogh Mária. Mindkét koncert a pénteki versenyre való felkészülés jegyében zajlott, a növendékek főpróbaként eljátszhatták a darabjaikat.

 

Április 12-én a harmonika zenekar Arany Zsolt vezetésével Péliföldszentkereszten koncertezett. A zenekar karmesterét és tagjait két évtizedes, élő kapcsolat fűzi ehhez a településhez, többször koncerteztek már itt. Most 4 műsorszámot adtak elő: először Schubert: Katonaindulóját, ami eredetileg zongorára írt négykezes darab, de van zenekari és vonósnégyes  anyag is, amit Arany Zsolt írt át a jelenlegi együttes számára. A Trio részben a bariton szólót Szladik Tibor tanár úr játszotta. Következett Strauss Pizzicato polka,amit eredetileg pengetve adnak elő a vonósok. A 2 testvér, Johann és Oszkár együtt komponálták, 2 változata van, az elsőből lett világsiker. Ezt is mint minden előadott darabot, Arany Zsolt írta át zenekara számára. Cezar Franck Panis Angelicus cmű darabja az egyik legmeghatóbb, legszebb ének (jelentése: Angyalok kenyere). Szólót énekelt Monori Gabriella. Befejezésül elhangzott Mozart egyik legtöbbet játszott alkotása: Egy kis éji zene. Eredetileg ez is vonósnégyesre íródott, ezért ki kellett egészíteni zongora és fúvós szólamokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük