Az elmúlt hét eseményei 2017 6. szám

A minden kedden megjelenő online hírlap beszámol a zeneiskola legfrissebb eseményeiről, és eredményeiről. (PDF letöltése)

Nyergesújfalu egy nagy fúvószenei múlttal és hagyománnyal rendelkező város.

A fúvószenekar 1988-ban jött létre Tarkövi István vezetésével. 1990-től Fehér László veszi át a karmesteri pálcát.

Ezzel párhuzamosan 1993-ban a zánkai zenei táborban megalakult a 23 tagú IFI zenekar Szladik Tibor vezetésével. Itt a legkisebbek muzsikáltak, akik ha megnőttek, átkerültek a nagy zenekarba. Jelentős szerepet töltöttek be ők is a város életében: felléptek a tűzoltó napokon, a karácsonyi koncerten, a Nyergesen megrendezett Fúvószenei Fesztiválon 1993-ban, a Tardoson megrendezett Gyermek Fúvószenekari Fesztiválon 1999-ben.

2000-től egybeolvad a két zenekar. 2002-től 2016. szeptemberéig az együttes vezetője Pásztói Tamás, aki viszi tovább a megszokott jó hírnevet és színvonalat. A jelenlegi karmester, Solymosi Attila igényes, precíz munkájával biztosítja a zenekar töretlen fejlődését, munkáját Szladik Tibor segíti

Nyergesújfalu város élete elképzelhetetlen a fúvószenekar nélkül. Játszanak a nemzeti ünnepek alkalmával, majálisokon, jótékonysági hangversenyeken, helyi rendezvényeken és fesztiválokon. Ismeretterjesztő előadással egybekötött hangversenyeket tartottak a Zafféry Károly Szalézi Középiskolában. Szerepeltek külföldön is: Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában. Többször felléptek a német testvérvárosokban: Karlsdorf-Neuthard, Neu-Wulmstorf. Bambergben is vendégszerepeltek. Rendszeresen tartottak zenei táborokat több helyszínen: Admont (Ausztria), Balatonföldvár, Velence, Visegrád Gizella telep, Gárdony, Balatonszepezd, Gyomaendrőd, Révfülöp…

Hazai és nemzetközi fesztiválokon is részt vett a zenekar: Siklós, Sárvár, Dunabogdány, Cheb (Csehország), Békéscsaba, Budapest.

1994-ben a minősítő hangversenyen két kategóriában arany-diplomát kaptak, elnyerték a fesztiválzenekari címet.

1997-ben Belgiumban, Neerpeltben a nemzetközi ifjúsági zenekari versenyen I. díjat vehettek át.

  1. augusztus 20-án Pro Urbe Emlékéremmel jutalmazta őket a város vezetése.

1992-ben volt a fúvószenekar első önálló hangversenye. Azóta már eltelt 25 év és Nyergesújfalun hagyománnyá vált az évente megrendezésre kerülő Karácsonyi Hangverseny. Ebben az évben is szeretettel hívunk és várunk mindenkit a december 23-án 16 órakor tartandó Karácsonyi Hangversenyünkre.

 

Egy gondolat “Az elmúlt hét eseményei 2017 6. szám” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük