SMETANA: MOLDVA

Bedrich SMETANA (1824 – 1884) a XIX. sz. nemzeti-romantikájának kiemelkedő egyénisége.

A cseh nemzeti zene egyik megalapozója (a másik Dvorak).

„HAZÁM” című hat részből álló ciklusát 1874-79 között írta. A műben a cseh nép régi dicsőségét és a cseh tájak szépségét idézi elénk.

Első rész: Vysehrad

A cseh történelem legendás történeteit vonultatja fel a vár dicsőséges múltja kapcsán.

Második rész: Moldva

Ez a legismertebb része a sorozatnak.

Cseherdőben két patak csörgedezik, az egyik meleg és vidáman szökellő, a másik hideg és nyugodt. A patakok játékos mozgását hárfán és hegedűn kísért két fuvola hangjával ábrázolja a zeneköltő. Az idillikus zenei festményt a továbbiak folyamán a klarinétok és a brácsák egészítik ki, majd a teljes vonóskar veszi át a hullámok ringó mozgásának motívumát: a két patak egyesül, megszületett a Moldva folyó; témája most már végigvonul az egész kompozíción.

Ez a Moldva-téma hasonlít egy svéd népdalra, dallama nyilván svédországi tartózkodása idejéből maradt meg Smetana emlékezetében. Erdei vadászat kürtjei hangzanak fel a távolban, majd egy faluhoz érkezik a Moldva, ahol éppen vidám menyegzői ünnepség folyik. A parasztlakodalomban széles jókedvvel szól a táncmuzsika, az üde egyszerűségben megkapó polka-zene.

Felkel a hold, új tájak felé siet a folyó. A sejtelmes holdfényben nímfák lejtik könnyed táncukat.

Ismét változik a kép: a Szentjános-sziklák között vad örvényléssel zúg tova a Moldva, a szikláknak csapódó hullámok játékát a vomóskar szüntelenül áradó mozgása fest. Hatalmas fokozás után nyugodt fenséggel szólal meg ismét a Moldva-téma, a megnövekedett folyó túljutva a sziklás-vadregényes tájon, síkságra lép és széles hömpölygéssel a cseh nemzeti jelkép, a Prága melletti Vysehrad vára felé tart. A felkelő nap fényében érkezik a méltóságteljes folyam az annyi dicsőséget és harcot látott vár falai alá.

A ciklus harmadik része: Sárka, mondai anyagot dolgoz fel.

A negyedik rész: Csehország berkeiről, mezeiről szól.

Az ötödik rész címe a Tábor, történelmi freskó.

A hatodik, befejező rész: Blanik szerves folytatása a Tábornak. E befejező rész indulóvá fejlődve fejezi ki a költőnek hitét népe szabad és boldog jövőjében.

Hát ennyit tudtam elmondani a műről, hogy a továbbiakban kissé „értőbben” hallgathassuk meg, ha találkozunk vele.

Itt most csak a MOLDVA részt hallhatjuk a Cseh Filharmonikusoktól:

http://www.youtube.com/watch?v=3G4NKzmfC-Q&feature=related

………………………………..

A Moldva folyó két partján elterülő „Arany Prága” ezer éves történelmével, kultúrájával és szinte megszámlálhatatlan műemlékével méltán számíthat a látogatókra a világ minden részéről.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük