„Néha elég lenne csupán csak egyetlen kézfogás” /Németh Péter/

Négy közeli kisváros zeneiskolája határon innen és túl összefogott, hogy alakít egy vonószenekart…

Amint azt a honlapunkat figyelemmel kísérők olvashatták, kb. egy hónapja közreadtunk egy hangverseny meghívót, mely arról értesíti a látogatót, hogy különleges alkalom készülődik Nyergesújfalun:
VONÓSZENEKARI KONCERT LESZ A VÁROSBAN!

Nos, március 3-án eljött a nagy nap!

A koncertről felvétel készült, amely sajnos nem a legjobban sikerült megfelelő helyszín híján (a városka művelődési házát be kellett zárni, egyenlőre nincs anyagi forrás a felújításra…). Így a koncert a város egyik tornatermében került megrendezésre, melynek koncerthez bizony elég rossz az akkusztikája.
(Ezért talán célszerű a hangot kicsit lejjebb venni, talán úgy még elviselhető a visszhangosság…)
Mindezek ellenére mégis nekünk ez a koncert igen szép ajándék a környék zeneiskoláitól intézményünk fennállásának 25 éves évfordulójára! 🙂

Mint a meghívóban olvashattunk, és Pásztói Tamás, a nyergesújfalui zeneiskola igazgatója a műsor elején elmondta, négy zeneiskola fogott össze, hogy ezt a kitűnő együttest létrehozza: „Erkel Ferenc Zeneiskola” DOROG, „Zsolt Nándor Zeneiskola” ESZTERGOM, „Liszt Ferenc Zeneiskola” PÁRKÁNY, és a „Szabolcsi Bence Zeneiskola” NYERGESÚJFALU.

Az említett zeneiskolák mindegyikében működik egy kis létszámú vonószenekari együttes, és gyakran előfordult az iskolák között „zenészmódra” kisegíteni egymást bizonyos hiányzó szólamok esetén egy-egy hangverseny alkalmával.
Aztán ugye egyik gondolat szüli a másikat, s így egyszer csak a három hegedűtanár (akik diák korukban Dorogon voltak zeneiskolások annak idején, s maradt a jó kapcsolat később is) a múlt nyár végén kiötlötte, mi lenne, ha nem csak alkalomszerűen muzsikálnának együtt, hanem állandó jelleggel egyesítenék a zenekaraikat?
Az ötletet tett követte, s Dorogon januárban már el is hangzott – akár mondhatjuk, bécsi mintára! – az ELSŐ Újévi vonóskoncert! Kézenfekvőnek látszott bevonni a Duna túlpartján fekvő Párkány zeneiskoláját is az akcióba, s így együtt már igazán ütőképesen szólalt meg a mintegy 50 fős zenekar Dorog Művelődési házának gyönyörű színháztermében, melynek hatalmas színpadát teljesen megtöltöttek a zenészek.
Jómagam is részese voltam ennek az élménynek, s elmondhatom, igen kitűnően szórakoztam, a kb. 500 fős terem is majdnem tele volt, a közönség lelkesen ünnepelte a zenészeket.
Idéznék is belőle egy szép műsorszámot, a közismert „ÍR TÁNCOT” hallhatjuk a kb. 50 tagú együttestől, vezényel Pásztóiné Nádudvary Erika, az esztergomi zeneiskola tanára:
http://www.youtube.com/watch?v=IGsPchanac0&feature=related
Újévi koncert Dorogon 2012. január 7.
„Hardiman: Lord of the Dance”
Közreműködnek: esztergomi-, nyergesújfalui-, dorogi zeneiskolák vonós együttesei.

Az összevont vonószenekar következő koncertje Esztergomban volt február 11-én, melyet sajnos nem hallottam, de a siker itt is egyértelmű volt!
Ebből is mutatok egy pici részletet:
http://www.youtube.com/watch?v=IcL2N62JYaM&feature=relmfu
Dmitrij Sosztakovics: Keringő No. 2.

Most következzék a március 3-án elhangzott hangverseny felvétele Nyergesújfaluról, ahol már több mint 60 zenész muzsikált a helybeliek és a német testvérvárosból érkezők nagy örömére:
http://www.youtube.com/watch?v=Hc07WnZSQd4

KÉZFOGÁS régiós vonószenekari koncert Nyergesújfalun
A műsort vezeti Pásztói Tamás, a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Nyergesújfalui „Szabolcsi Bence” Zeneiskola igazgatója

DOROG, ESZTERGOM, NYERGESÚJFALU, PÁRKÁNY-STUROVO települések, zeneiskolai vonószenekar vezetői, a tanulást, gyakorlást, próbákat, a közös zenélést, fellépéseket, egy KÉZFOGÁS elnevezésű REGIONÁLIS ZENEKARBA fogták össze. Tagjai, jelenlegi és volt zeneiskolai diákok, tanárok, a legkülönbözőbb korú, foglalkozású, többségében nem hivatásos zenész, határon innen és túl. Szabadidejükben a maguk, barátaik és a helyi közösség szórakoztatására szeretnek muzsikálni. Dorog: http://www.hangbolt.com/zsuli/zsuli.html
Esztergom: http://www.esztergomizeneiskola.hu/
Nyergesújfalu: http://szabolcsi.hu/
Párkány – Sturovo: http://hu.sturovo.sk/?id_menu=21873&limited_level=1&stop_menu=19166Együttes vezetők: 
Dorog: Kolozsvári Barnabásné 
Esztergom: Pásztóiné Nádudvary Erika 
Nyergesújfalu: Solymosiné Horváth Andrea
Párkány Sturovo: Danis Alica

A zongoránál felváltva hallhatjuk Solymosi Eszter nyergesújfalui zeneiskolás növendék és Málnay József, a dorogi zeneiskola tanárának kontinuó kíséretét.
 
 
…………………………………………………

Menjünk szépen sorban a műsorszámokon:

 
1. HERMANN NECKE: POLKÁK, MAZURKÁK
Kitűnő műsorválasztás ezekkel a vidám hangulatú, jó feldolgozásban hallható cseh és lengyel táncokkal kezdeni a hangversenyt.

2. KÓKAI REZSŐ: KIS VERBUNKOS ZENE
Ízig-vérig magyar muzsikát hallhattunk ebben a verbunkos (toborzó) zenében. A lassú és a friss ügyes összeszerkesztése szinte magunk előtt láttatja a táncosokat. Kitűnő mű remek előadása! Csak gratulálni tudok! 🙂

3. ERKEL FERENC: PALOTÁS
A közismert és méltán népszerű Hunyadi László c. opera táncbetétje gyakorta szerepel nyitótáncként az érettségiző diákok szalagavató ünnepségén korhű jelmezekben. Itt a karmester régi Strauss-korabeli szokásként saját hegedűjátékával irányította a zenekart.

4. JOHANNES BRAHMS: 5. MAGYAR TÁNC
Brahms szerette a népek zenéjét, köztük a magyarokét is. Zongora négykezesre írt magyar táncait később meghangszerelte zenekarra is.

Ezek közül a legnépszerűbbek egyike az 5. Ezt hallhattuk itt most a vonósok kitűnő előadásában.
 
5. KÍGYÓSI ÁRPÁD: FACIPŐS TÁNC
Tudvalévő, hogy a hollandoknál népviselet a facipő, feltehető tehát, hogy ez egy holland tánc, szinte hallani véljük a facipők kopogását, másfajta hangulatú zene, mint a miénk, de kellemes, vidám hangulatról árulkodik.
 
6. GEORGES BIZET: HABANERA
A francia operaszerző „Carmen” c. művében szereplő közismert habanera jellegzetes spanyol táncát és Carmen szép áriáját vetíti elénk ez a muzsika!
 
7. DMITRIJ SOSZTAKOVICS: 2. KERINGŐ
Kifejezetten lírai hangulatú orosz muzsikát hallhattunk gyönyörű érzelemdús előadásban. Csodásan megírt dallam, hiába, az orosz lélek!… A meghatottságtól majdnem elsírtam magam, méltán kapott vastapsot a zenekar! 🙂 (A zongoránál Málnay József tanárúr volt.)

8. GERARDO RODRIGUEZ: LA CUMPARSITA

A fantasztikusan előadott tangóban négy fuvolás lány növelte a romantikus hangulatot. Az ismerős dallam szinte táncra késztette a közönséget is…

9. KLAUS BADELT: KARIB TENGER KALÓZAI (TÉMA)
A sikeres film zenéje önálló életet kezdett élni a hangversenydobogókon, a különféle együttesek (főleg a fiatalokból álló zenekarok) szívesen játszák ezt a muzsikát. Kiélhetik romantikus hangulatukat, valamint szunnyadozó vad energiájukat is kiadhatják magukból. Talán innen e mű sikeressége! Nagyon jó a vonószenekari feldolgozása is. Itt főszerep jutott zeneiskolánk ütős tanárának, a kitűnő muzsikus BORDÁS ZOLTÁNNAK is! 🙂

10. RONAN HARDIMAN: THE LORD OF THE DANCE
A szintén közismert ÍR TÁNC bevezető furulya szólamát egy esztergomi tanuló, Szalay Ivett játszotta, majd felcsendül a vidám szteppelős ír muzsika, melyben szintén főszerepet játszanak az ütős hangszerek. Az ember alig tudja megállni, hogy ülve a helyén maradjon, és ne perdüljön maga is táncra erre a vidám muzsikára.
 
Nagyon kitűnő volt a műsor felépítése, dícséret illeti a négy hölgyet, akik összehozták ezt a fantasztikus hangversenyt, a közönség nagyszerűen szórakozott, feltöltekezve mehetett haza, s bizony őszintén mondom, sajnálhatja, aki nem jött el meghallgatni!
(Hisz még belépődíj sem volt…) 
RÁADÁSKÉNT itt is az Újévi koncerteken szokásos STRAUSS: RADETZKY INDULÓ hangzott el, melyet a közönség felállva végig tapsolt, ahogy ez már mindenhol lenni szokott, ahol felhangzik ez az örök becsű muzsika!
Pedig annak idején mennyi támadást kapott érte a politikusoktól, s a néptől is Strauss Radeczky személye miatt!
De ugye AZ UTÓKOR ÍTÉLETE FELÜLÍR MINDENT!
AMI SZÉP, AZ SZÉP! Legyen is bárkinek ajánlva…

Nyergesújfalun már az évtizedek folyamán megszokhattuk, hogy nem divat felugrálni a hangversenyek végén… Mintha még várnának valamire… Mindenki érdeklődve figyelte a zenészeket. Erre a karmesternő meglepődve megkérdezte:
– Játszunk még valamit?
– IGEEEN! – hangzott kórusban:
És így még egyszer élvezhettük a Karib Tenger kalózainak kedvenc zenéjét.

Ezzel fülünkben távoztunk otthonainkba, feltöltekezve a csodás muzsikával a következő dolgos hétre.
 
Köszönjük a szép muzsikát, köszönjük az ötletet, az összefogást!Nekem egy másik költő verse is eszembe jutott erről:

„És érezzék egy kézfogásról rólad,
hogy jót akarsz, és te is tiszta jó vagy,
s egy tekintetük elhitesse véled:
szép dolgokért élsz – és érdemes élned.”
/Váci Mihály/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük