NTP Nyári Tábor 2015.

Alap CMYK ntp_72_rgb emmi_logo emet_logo_szines

Szakmai beszámoló

NTP-AMI-14-0135 számú projekt

A Nyergesújfalui Szabolcsi Bence zenében tehetséges tanulói számára valósítottunk meg egy olyan zenei tábort, mely segítette a zenetanulás napi rutinjainak kialakítását, a zenetanulás tudatosságának megismerését és az egyéni oktatási formában nehezen megvalósítható közösséghez tartozás élményének kialakítását.

A tábor kapcsán több szempontból fogalmaztunk meg célokat:

Hat napi együttlét során szépen kirajzolódott a várt csoportdinamika: Az első napokban felmerülő konfliktusok – néhány esetben táborvezetői beavatkozással – elcsitultak, és a tábor végére megismerésen alapuló új barátságok és közösségek születtek.

A tábori napirend feszessége kezdetben néhány részvevőnek problémát okozott, de a 3. naptól mindenki megtalálta a feladatok és a pihenés közötti helyes egyensúlyt.

A közösséggé formálódást a szervezett játékok segítették. Kezdetben ennek kötelezősége ellenérzést váltott ki, de a foglalkozások a gyermekek programértékelői alapján osztatlan sikert arattak.

A mini koncerteket a tervezettől eltérően nem az idősek otthonában, hanem a táborban saját magunk számára szerveztük meg. Az eltérést az idősek otthonának kérése tette szükségessé, miszerint a gondozottak közötti demenciával küzdő szép korúak számára a hangversenyen való részvétel problémás. A szükségszerű változtatást előnnyé kovácsolva a produkciók kapcsán olyan témák is megbeszélésre kerültek, mint a meghajlás szokása, a tapsolás szokása és az előadói csoportok rendezett mozgása. A fiatalok az első koncert barátságos légköre után láthatóan szívesen és oldott hangulatban muzsikáltak társaiknak.

A délelőtti időszakban minden tanuló egyéni órán sajátította el az ismereteket, délután pedig kamara foglalkozásokon megvalósítottuk minden zenetanár álmát: a csoport minden tagja ráért és jelen volt a foglalkozásokon. Későbbiekben ez a terület továbbgondolást igényel, mert a kamara foglalkozások többségében hangszer specifikusak voltak. Pedig a tábor lehetőséget teremt arra is hogy különböző hangszercsoportok közös produkció elkészítésén fáradozzanak.

Az előadások célja az elgondolkodtatás és a figyelemfelhívás volt. Külön öröm, hogy a programértékelő lapokon többen az előadásokat emelték ki a tábori élményeik közül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük